Adresa
Str. Piata Victoriei Nr. 10
Caracal, judetul Olt
Cod postal 235200
Tel: 0249511384
0249511386
Fax: 0249517516
(E) Office@primariacaracal.ro
Adresa
Str. Cuza Voda Nr. 10
Caracal, jud. Olt
Cod postal 235200
Tel: 0249513773
0768579445
Adresa: str. Cuza Vodă nr. 8, 235200 - Caracal, jud. Olt
Telefon: 0249512067; 0768579445
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL CARACAL
Ieşi din tipare! Urmează-ţi vocaţia!
Vrei să afli ce talente ai? Încearcă-le pe toate: îţi place chitara, poate pianul, sau un alt instrument muzical, vrei să fi solist vocal sau să cânţi într-un grup vocal!
Vrei să fii creativ sau să te joci de-a teatrul sau să te joci pur şi simplu, vino să ne cunoaştem! Scena te aşteaptă!
Poate îţi plac tradiţiile şi dansurile populare româneşti: vino să le cunoaşti, să te implici şi să devii activ din punct de vedere artistic!
Dacă nu ştii ce vrei sau ce îţi place vino la noi! Poti să-ţi descoperi pasiuni noi: pictura, fotografia, grafica, Istoria artei, Arta sacră.
Ştii ce îţi place, dar nu ai cunoştinţe suficiente? Citeşte!
Cartea este hrana sufletului!
Vino la bibliotecă şi împrumută o care. Ai acces la biblionet şi vei găsi răspuns la orice întrebare!
Eşti pasionat de istorie! Muzeul te aşteaptă: vizitează-i sălile de expoziţii şi vei descoperi rădăcinile civilizaţiei pe aceste locuri!
Îţi plac provocările? Îţi doreşti sa atragi atenţia?
Nu contează vârsta sau studiile.
Important e să vrei!
Vino să afli lucruri noi despre tine. E timpul să-ţi descoperi talentul şi să-l valorifici.
CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL CARACAL ÎŢI PROPUNE, TU ALEGI!
CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL CARACAL
Instituţie publică de cultură Centrul Cultural Municipal, structurată pe trei departamente: Departamentul organizare spectacole şi evenimente culturale, pregătire acţiuni cultural artistice, Biblioteca Virgil Carianopol şi Muzeul Romanaţiului - promovează şi produce valori culturale şi artistice locale, organizează şi colaborează la organizarea manifestărilor naţionale: Festivalul Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Radu Şerban”, Festivalul Naţional de Folclor – concurs de interpretare pentru solişti de muzică populară copii (vocali şi instrumentişti) „De dor de primăvară”, Salonul Naţional de Bandă Desenată, Festivalul de Teatru şi Film de scurt metraj pentru tineret „FesTin”, Festivalul Naţional de Poezie „Virgil Carianopol”, Festivalul Naţional de Muzică Folk „Voci tinere”, Festivalul Judeţean de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă, Festivalului Naţional de Comedie al Teatrelor Neprofesioniste, Festivalul Naţional de Teatru, participă la manifestări de interes local, judeţean, naţional şi internaţional, participă la organizarea sărbătorilor locale şi naţionale.
Centrul Cultural Municipal Caracal există pentru a arăta un posibil model uman de urmat: cum erau caracalenii de altădată, cum îşi respectau tradiţiile, ce valori s-au născut din rândurile lor şi în ce fel le-au perpetuat, de-a lungul timpului, să descopere talente, să le transforme în valori şi să le alăture valorilor Caracalului, insuflând acest spirit şi tinerei generaţii.
Obiectivele Centrului Cultural Municipal se fundamentează pe bogăţia şi valoarea tezaurului cultural acumulat şi conservat în Caracal şi urmăresc: recuperarea, perpetuarea şi valorificarea tradiţiilor cultural-artistice prin dezvoltarea gustului artistic al tinerei generaţii, a creaţiei de valori cultural-artistice; asigurarea cadrului instituţional şi a mijloacelor culturale, de punere în valoare a potenţialului cultural-artistic din municipiul nostru şi nu numai, constituirea şi dezvoltarea unei comunităţi culturale care să asigure valorificarea deplină a tezaurului cultural-artistic; asigurarea egalităţii şanselor de acces şi participarea la activităţile artistice desfăşurate în cadrul instituţiei noastre, pentru toţi tinerii care urmează sau nu o formă de învăţământ.
Îţi propune cercurile artistice:
Te aşteaptă la manifestările culturale şi artistice organizate în Teatrul Naţional:
Organizează anual:
Adresa: str. Cuza Vodă nr. 8, 235200 - Caracal, jud. Olt
Telefon: 0249512067; 0768579445
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
BIBLIOTECA VIRGIL CARIANOPOL
Anul înființării: 1950
Informații colecții:
Total documente: peste 61.000 u.b.(unități biblioteconomice - volume de bibliotecă)
- Carte românească: 56.370 u.b.
- Carte străină: 3.000 u.b.
- Periodice româneşti: 2.100 u.b.
În colecţiile bibliotecii se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe.
CONSULTAREA DOCUMENTELOR:
- prin sala de lectură: 20 400
- prin împrumut la domiciliu: 39 807
Săli de lectură:
- Sala de lectură pentru adulţi și copii
- Sala de presă, legislație
Săli cu acces liber la raft (împrumut la domiciliu):
-Adulți – Carte beletristică
-Adulți – Carte de specialitate
-Carte pentru copii
-Carte în limbi europene
Ludotecă – programe și activități educative pentru copii și tineret
Acces:
Servicii oferite de bibliotecă:
- eliberare de permis de acces
- îndrumare privind consultarea cataloagelor bibliotecii
- acces liber la raft, împrumut la domiciliu
- informare bibliografică
- referinţe şi bibliografii la cerere, bibliografii şcolare
- rezervări de titluri şi prelungirea termenului de împrumut
- acces gratuit la Internet
- servicii de scanare
- imprimare
- salvare de documente pe diferite suporturi
- cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului
Biblioteca organizează, în parteneriat cu instituţii de învăţământ, instituții de cultură, edituri, asociații și organizații culturale, evenimente:
- lansări și expoziţii de carte,
- concursuri de creaţie literară,
- recitaluri de poezie,
- aniversări sau comemorări ale unor personalităţi marcante,
- proiecţii de filme artistice, documentare sau poveşti animate,
- activităţi culturale legate de obiceiuri şi tradiţii,
- proiecte educative anuale, ateliere, concursuri de mișcare și joc.
La începutul anului 2012, Biblioteca municipală ”Virgil Carianopol” a fost selectată si cuprinsă în cadrul Programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates. Cu această ocazie, biblioteca a fost dotată cu 10 calculatoare conectate la Internet, periferice, camere video, căşti, scanner, imprimantă şi videoproiector.
În fiecare an, în luna mai, biblioteca îl omagiază pe poetul Virgil Carianopol, prin organizarea Festivalului - Concurs Naţional de Poezie ce-i poartă numele, având ca scop descoperirea şi încurajarea tinerelor talente în domeniul creaţiei poetice. festivalul are o tradiție de peste 20 de ani.
Caracal, Str. Iancu Jianu nr. 18A, Olt, 235200
Program de lucru cu publicul:
MUZEUL ROMANAŢIULUI
Muzeul a funcţionat, din 27 septembrie 1949, într-o clădire pe str. Negru Vodă nr. 1, până la 1 decembrie 1992. A avut iniţial trei colecţii, care ulterior s-au îmbogăţit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice de la Slăveni, Romula, Fărcaşele sau din donaţii şi achiziţii. A purtat denumirea de muzeu raional, apoi orăşenesc, până în 30 aprilie 1990, când se revine la titulatura iniţială. Monument de arhitectură din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, clădirea a aparţinut lui Iancu N. Dobruneanu (nepotul haiducului Iancu Jianu). Clădirea este străjuită de coloane cu capiteluri compozite şi frontoane neoclasice bogat decorate. Expoziţia permanentă este organizată în opt săli, cu o suprafaţă de expunere de 400 mp. Colecţiile arheologice cuprind topoare de mână aparţinând culturii de prund, figurine antropomorfe şi vase din neolitic (cultura Vădastra), unelte de silex, măsuţe de cult din neoliticul timpuriu (grupul cultural Cârcea-Grădinile), vase şi obiecte hallstattiene şi La Tene, ceramică, opaiţe, geme, fibule, inscripţii, statuete, monede din epoca romană, ceea ce indică o locuire străveche a zonei, mai ales în aşezările de la Dobrosloveni (Romula) şi Hotărani. Documente şi cărţi vechi, dovezi ale ocupaţiilor legate de agricultură, meşteşuguri şi comerţ, evocă istoria aşezării, menţionată încă la 1538. Vase din ceramică, cercei, brăţări, paftale, tezaurul de monede medievale descoperit la Vlădila ilustrează perioada medievală în zonă. Figura lui Iancu Jianu şi frământările sociale din secolul al XIX-lea sunt surprinse printr-o expunere dedicată istoriei moderne: documente referitoare la revoluţia de la 1848, arme, medalii şi piese de uniformă, fotografii. Biblioteca cuprinde 2.140 de volume de specialitate.
Sala I - Perioada Paleolitică și Neoliticul Timpuriu
Sala II - Neoliticul dezvoltat, Eneoliticul timpuriu și perioada romană
Sala III - Eneoliticul Dezvoltat, Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Perioada Romană
Sala IV - Perioada Romană
Sala V - Perioada Romană și Evul Mediu
Sala VI - Cele două revoluții - 1821 și 1848
Sala VII - Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență - 1877-1878 și Primul Război Mondial
Sala VIII - Cel de-al doilea război mondial și aspecte din perioada interbelică - până în anul 1945